Zwerfafval aangepakt op World Cleanup Day

dinsdag 22 september 2020

Het is weer een stuk schoner in de gemeenten Koggenland, Medemblik en Opmeer. Tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 19 september gaven de wethouders Win Bijman, Andrea van Langen en Robert Tesselaar samen met de mascottes Druppie en Prikkie en een groep enthousiaste leden van VVS’46 het startschot om zwerfafval te gaan rapen. Op deze zaterdag gingen veel inwoners aan de slag voor de Opschoondag, alleen of met een groep.

Record

In Medemblik gingen 180 vrijwilligers de strijd aan tegen zwerfafval. Een recordaantal; 100 meer dan vorig jaar. En met resultaat: blikjes, plastic flesjes, papier, peuken, lege sigarettenpakjes en nog veel ander zwerfafval werd verzameld. Dat zoveel inwoners meedoen bewijst wel dat een schone en leefbare omgeving steeds meer mensen aan het hart gaat. “Hulde aan deze opschoonhelden!” ,zegt wethouder Van Langen. In een aantal wijken/straten zijn het hele jaar door de ‘stille rapers’ actief. Dat was te zien omdat er op die plekken veel minder zwerfvuil lag dan vorig jaar.

Zwerfafval kent geen grenzen

Opruimen is dus enorm belangrijk, maar voorkomen is nog beter. Met deze opschoondagen en andere campagnes willen we inwoners bewust maken van de hoeveelheid zwerfafval. Omdat het niet normaal is om blikjes en verpakkingsmateriaal achteloos op straat of in de natuur achter te laten. Een gedragsverandering is onze doelstelling. Omdat zwerfafval geen grenzen kent, werken de drie gemeenten steeds meer samen in de strijd tegen zwerfafval.

Ga naar de Facebookpagina facebook.com/GemeenteMedemblik voor foto’s van de deelnemende vrijwilligers.