2. De heer Ko Groot (74) Nibbixwoud Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Sinds 1969 zet de heer Groot zich al in als vrijwilliger. Een aantal vrijwillige activiteiten liggen al een tijdje in het verleden. Zo was hij secretaris van Carnavalsvereniging De Krotenkokers Wognum (1968-1974), voorzitter en jeugdtrainer van badmintonvereniging Upsilon (1976-1978) en zette hij zich in voor de stedenband tussen Wognum en zustergemeente Hlinsko (1991-2001). Hoewel onderdeel van zijn werk als gemeentesecretaris, besteedde hij veel vrije tijd aan de stedenband. De heer Groot was betrokken bij de opstart van het leerlingenvervoer voor het aangepast onderwijs (later uitgerold in de gehele regio) (1969-1975). Van 2011 tot 2017 heeft de heer Groot een grote bijdrage geleverd aan de oprichting van de Dorpsraad Nibbixwoud.

De heer Groot zet zich in voor het zichtbaar maken en het bewaren van het cultureel erfgoed van Westfriesland. Van 1953 tot 1999 was hij secretaris bij het Westfries Genootschap. De heer Groot is nu zo’n 15 jaar commissielid en verantwoordelijk voor diverse publicaties. Ook is hij lid van de commissie Westfriesland-prijs. In 2019 is de heer Groot begonnen aan het archiveren van documenten van de RK-parochies van Zwaagdijk-West, Nibbixwoud en Wognum. Hij heeft een grote berg papier geordend, geselecteerd en het archief overgebracht naar het Westfries Archief. Een klus waar niemand aan wilde beginnen, maar de heer Groot wel.

Tenslotte is hij actief bij de Historische Stichting De Cromme Leeck. Hier was hij initiatiefnemer bij de oprichting en voorzitter van de bouwcommissie ‘Huisje van Oud’. Hij schreef sinds 1997 ca. 28 artikelen voor het jaarboek. Ook schreef hij de uitgave Tot uw dienst, Wognum in Oude Ansichten en een publicatie over Saalhof.